úterý 25. září 2012

DŮSLEDNOST


by Gleti

„Vážení, dnes jsme dobrali látku třetího ročníku a příští týden si napíšeme velký test.“ Prohlásil výhružně Kalina. Naše odmítavé mručení ho nezaskočilo. „Vzhledem k tomu, že nás čeká víkend, máte na přípravu dost času. Jeden víkend můžete místo flámování obětovat studiu. Ti z vás, kteří se na hodiny připravovali průběžně, nebudou mít problém. Ostatní musí spoléhat na štěstí a mou dobrou náladu. A mimochodem, zdůrazňuji, že omluvenky nepřijímám. Pokud mně nic nedokáže zabránit v setkání s vámi, tak i vy jste schopni překonat všechny překážky. Jedinou omluvou je válka nebo smrt.“ To byl celý on, náš profesor matematiky. Neměl rád nedbalost a laxnost, sarkasmem ostrým jako břitva je pranýřoval. Přesný a přísný jako matematika, co učil. Bohužel byl to právě on, kdo nemohl dostát svým nárokům. Dva dny před písemkou uhořel v autě.
Studenti jsou cháska nezvedená a dokáží se těšit i z věcí truchlivých, hlavně když se vyhnou nepříjemným testům. „Kalina, Kalina, život není malina,“ posmívali se. „My jsme tady, ale kde jsi ty?!“ „Nechte toho, že vám není hanba,“ okřikla je ctnostná panna třídy. Ale tím je jen povzbudila. „Cha, cha to bylo pořád – já se vždy dostavím, tak musíte i vy. Jen ať to teď zkusí.“
Zničehonic se zahřmělo a zablesklo. Prudký vichr rozrazil okna. Na křídlech větru se nesla prachová bouře. Jenomže to nebyl prach ale popel. V tanci vzdušného víru se zformovala ohořelá postava. Profesor Kalina splnil svůj slib.

Žádné komentáře:

Okomentovat